යහපත් සෞඛ්‍ය සහ පෝෂණය සඳහා සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් අත්‍යවශ්‍ය වේ.

Image result for balance meal

යහපත් සෞඛ්‍ය සහ පෝෂණය සඳහා සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් අත්‍යවශ්‍ය වේ.


සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් සඳහා විවිධ ආහාර අනුභව කිරීම සහ අඩු ලුණු, සීනි සහ සංතෘප්ත(Saturated) හා
කාර්මිකව නිපදවන ට්‍රාන්ස් මේද(Trans Fat) ආහාරයට ගැනීම අත්‍යවශ්‍ය වේ.හෘද රෝග, දියවැඩියාව සහ පිළිකා වැනි
නිදන්ගත නොවන බෝ නොවන රෝග වලින් එය ඔබව ආරක්ෂා කරයි.


සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් විවිධ ආහාරවල එකතුවකින් සමන්විත වේ. මේවාට ඇතුළත් වන්නේ:

  • ධාන්ය වර්ග (තිරිඟු, බාර්ලි, රයි, බඩ ඉරිඟු හෝ සහල්) හෝ පිෂ් chy මය අල හෝ මුල් (අර්තාපල්, අල, ටාරෝ හෝ කැස්බෑවා) වැනි ආහාර.
  • රනිල කුලයට අයත් බෝග (පරිප්පු සහ බෝංචි).
  • පලතුරු හා එළවළු.
  • සත්ව ප්‍රභවයන්ගෙන් ආහාර (මස්, මාළු, බිත්තර සහ කිරි).
ලෝක සෞඛ්‍ය සංවිධානයේ නිර්දේශ මත පදනම්ව, සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් අනුගමනය කිරීම සහ එසේ
කිරීමෙන් ලැබෙන ප්‍රයෝජන කිහිපයක් මෙන්න.

  • මව්කිරි දෙන ළදරුවන් සහ කුඩා දරුවන්:
මව්කිරි දීමෙන් සෞඛ්‍ය සම්පන්න වර්ධනයක් ඇති වන අතර, වැඩි බරක් හෝ තරබාරු බවට පත්වීමේ
අවදානම අඩු කිරීම සහ පසුකාලීනව බෝ නොවන රෝග වර්ධනය වීම වැනි දිගු කාලීන සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ තිබිය හැකිය.
උපතේ සිට මාස 6 දක්වා ළදරුවන්ට මව්කිරි දීම පමණක් සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් සඳහා වැදගත් වේ. ඔබේ
දරුවාට වයස අවුරුදු දෙක සහ ඉන් ඔබ්බට යන තුරු මව්කිරි දීම දිගටම කරගෙන යන අතරම මාස 6 දී විවිධ ආරක්ෂිත
හා පෝෂ්‍යදායී අනුපූරක ආහාර හඳුන්වා දීමද වැදගත්ය.

  • එළවළු සහ පලතුරු ඕනෑ තරම් අනුභව කරන්න:
ඒවා විටමින්, ඛනිජ ලවණ, ආහාරමය තන්තු, ශාක ප්‍රෝටීන් සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක වල වැදගත් ප්‍රභවයන් වේ.එළවළු සහ
පළතුරු බහුල ආහාර ඇති පුද්ගලයින්ට තරබාරුකම, හෘද රෝග, දියවැඩියාව සහ ඇතැම්පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම
සැලකිය යුතු ලෙස අඩුය.
Image result for fruit for diet
  • අඩු මේදය අනුභව කරන්න:
මේද හා තෙල් සහ සාන්ද්‍රිත ශක්ති ප්‍රභවයන්. අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීම, විශේෂයෙන් සංතෘප්ත හා කාර්මිකව නිපදවන ට්‍රාන්ස් මේදය වැනි වැරදි මේද, හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කරයි.සත්ව මේදවලට වඩා
අසංතෘප්ත එළවළු තෙල් (ඔලිව්, සෝයා, සූරියකාන්ත හෝ ඉරිඟු තෙල්) භාවිතා කිරීම හෝ සංතෘප්ත මේද
(බටර්, ගිතෙල්, නරක යැයි සිතා පොල් සහ පාම් තෙල්) අඩංගු තෙල් වෙනුවට සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද පරිභෝජනය
කිරීමට උපකාරී වේ.සෞඛ්‍ය සම්පන්න නොවන බර වැඩිවීම වළක්වා ගැනීම සඳහා, සම්පූර්ණ මේද පරිභෝජනය
පුද්ගලයෙකුගේ සමස්ත බලශක්ති පරිභෝජනයෙන් 30% නොඉක්මවිය යුතුය.

  • සීනි පරිභෝජනය සීමා කරන්න:
සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් සඳහා, ඔබේ මුළු බලශක්ති පරිභෝජනයෙන් 10% කට වඩා අඩු ප්‍රමාණයක් සීනි නියෝජනය කළ යුතුය. තව දුරටත් 5% ට අඩු කිරීමෙන් අමතර සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ඇත.කුකීස්, කේක්
සහ චොකලට් වැනි පැණිරස කෑම වෙනුවට නැවුම් පලතුරු තෝරා ගැනීම සීනි පරිභෝජනය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.
සීනි අධික සීතල බීම, සෝඩා සහ වෙනත් බීම (පළතුරු යුෂ, කෝඩියල් සහ සිරප්, රසකාරක කිරි සහ යෝගට් බීම) සීමා
කිරීම ද සීනි අඩු කිරීම සඳහා උපකාරී වේ.
 Image result for salt and suger

  • ලුණු ප්‍රමාණය අඩු කරන්න:
ඔබේ ලුණු ප්‍රමාණය දිනකට  5g ට වඩා අඩු මට්ටමක තබා ගැනීම අධි රුධිර පීඩනය වළක්වා ගැනීමට සහ වැඩිහිටි ජනගහනයේ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.ආහාර පිසීමේදී හා ආහාර පිළියෙල
කිරීමේදී ලුණු සහ අධික සෝඩියම් රසකැවිලි (සෝයා සෝස් සහ මාළු සෝස්) සීමා කිරීම ලුණු ප්‍රමාණය අඩු කිරීමට
උපකාරී වේ.
Source:-WHO

Comments

Popular posts from this blog

ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකය /Body Mass Index(BMI)

බෝ නොවන රෝග පිළිබඳව හැදින්වීම 02-Non-Communicable Disease- 02 දියවැඩියාව-Diabetes

Top 10 Film of Health Care